Mörbylånga kommun omvandlar grön öken till livgivande ängsmark

Nu är mitt medborgarförslag lagt. Mörbylånga kan bli första kommun i Sverige som gör det som måste göras för att rädda våra insekter – och på sikt fåglar, fiskar – och människor.

*****

Ständigt klippta gräsmattor – gröna öknar – gör stora kommunområden omöjliga för insekter och fjärilar. Mitt förslag är att våra gröna öknar omvandlas till vackra och biologiskt sunda ängsmarker. Jag riktar förslaget till både kommunen och kommunens bostadsbolag.

Idén kunde lämpligen inledas med en inventering där följande frågor fick svar:
1) Hur stora gröna öknar finns inom kommunen?
2) Hur många timmar läggs årligen ned på klippning av dessa?
3) Hur mycket bränsle går åt till dessa klippningar?
4) Hur stor miljöskada gör dessa klippningar på andra sätt än att skynda på insektsdöden? Jag tänker på avgaser, buller, transporter, uteblivna pollineringar med mera.
5) Vad kostar dessa klippningar totalt per år – en summa som hamnar på skattsedeln.

Först därpå bör man börja utveckla arbetsformen för en återgång till förnuftet – och en för medborgarna vacker räddningsplan för insekterna. Hur den ska utformas får man ta pö om pö. Det finns många alternativ hur man ska behandla gröna öknar. Ett är att plöja upp dem och så in lokala vildblommor. Ett annat är att plöja upp delar av öknarna, ett tredje att låta gräsmattorna växa och bara klippa gångar och eventuella kanter.

Utrotningen av insekter går åtta gånger snabbare än för andra djur. Det läser jag i tidskriften Biological Conservation.
– Om tio år finns en fjärdedel färre insekter, om 50 år är bara hälften kvar och om 100 år har vi inga alls, säger Francisco Sánchez-Bayo vid University Of Sydney.
Ett av de största problemen med insektsdöden är alla fåglar, reptiler och fiskar som har insekter som huvudföda.
– Om denna tillgång på föda försvinner, kommer dom att svälta ihjäl, säger Sánchez-Bayo till tidningen The Guardian.

Undersökningar visar att 1 600 miljarder insekter dödas i biltrafiken varje år – bara i lilla Nederländerna. Detta tragiska fenomen behöver man inte vara forskare för att förstå. Du som körde bil för några decennier sen minns säkert den ”insektssmet” man fick ta bort från vindruta och främre nummerplåt efter bara några mils körning. Det fanns speciella insektssvampar att köpa på mackarna. I dag kan du bila hur långt som helst utan dessa ”problem” – som i sig var bevis på ett natursystem som fungerade.

Det är dags att göra något mot denna katastrofala utveckling. Mörbylånga kan genom mitt medborgarförslag bli Sveriges första kommun som omvandlar grön öken till livgivande ängsmark. På SVT Play kan vi se det danska insektsräddningsprojektet i staden Hjörring på nordvästra Jylland i Danmark. Programmet heter Ge oss naturen tillbaka! Frank Erichsen från Hundra procent bonde jobbar i det tillsammans med andra för att rädda insekterna i den lilla staden. Resultatet har på bara drygt ett år blivit förbluffande bra och även många privatpersoner gör nu om sina trädgårdar sedan de insett att grön öken är miljöfientlig – och tråkig för ögat.

Det finns säkert EU-bidrag att söka för ett projekt i denna storleksklass. Bäst vore att kommunen utser och betalar en projektledare som snarast möjligt får grön öken i Mörbylånga kommun att blomma, dofta och surra av bin, humlor, blomflugor – och bedårande fjärilar.

Länkar till läsning:
Läs
Läs
Läs
Läs
Se
Läs
Märkt ,

12 tankar om “Mörbylånga kommun omvandlar grön öken till livgivande ängsmark

 1. Marianna Aourell skriver:

  Tack för att du tagit upp detta ämne om insekterna. Vi har ju haft möjlighet att se hur man försökt att få både privatpersoner kommunen och även industrier i Danmark att tänka om. Jag hoppas att man även här hos oss kan tänka mer på vår miljö, vi har i Mörbylånga stora områden som man kan ha som vildängar med klippt en del runt om. Jag tror och hoppas att det blir möjlighet att få kommunen och bostadsbolaget att nappa på detta förnuftiga förslag så att vi kan lämna en bättre värld till våra barn.
  Marianne Aourell

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Härligt att du är med mig. Och så fint att Mörbylånga Bostad AB är med på idén. De har förresten redan börjat med några försök. De ska uppmuntras. Jag tror många skulle sympatisera med forslaget om de fick veta hur kritiskt läget är för insekterna, fåglarna och i förlängningen människan – och hur fast de sitter i sina uppfattningar om trädgård och ”hur natur ska se ut”.

   Ett slående exempel på hur dåliga vanor sitter som hullingar i uppfattningen av naturen var den direktör som gillade satsningen i Hörring men sa att ”när folk ser våra oklippta gräsmattor kan dom tro att vi gått i konkurs”. Det är alltså för många viktigare att en gräsmatta är klippt än att allt liv på sikt hotas. 😉

   Där du bor finns stora gräsmattor (grön öken) som skulle kunna blinka och prunka av vajande blommor i stället för golfbaneklippt gräs. Så trist. Så enfaldigt.

   hälsningar

   Staffan

   Gilla

 2. solvnda skriver:

  Jag skriver under på ditt medborgarförslag!
  Mvh
  Gunilla Lekander

  Hämta Outlook för iOS
  ________________________________

  Gilla

 3. Gunilla Lekander skriver:

  Håller med om detta medborgarförslag!

  Gilla

 4. Eva Dillner skriver:

  Mycket bra förslag. Jag har inte sett hela serien än, men med våra markförutsättningar, behöver man gräva upp för att få ängsblommor? Skulle det räcka med att inte klippa och så lite frö? Frågar latmasken till trädgårdsmästare som vill ha det lite halvvilt – i naturen alltså.
  Blommor och bin kan bli Mörbylångas nya ledord 😉

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Man kan göra på många olika sätt, lätta och svårare. I Hjörring skalade man helt bort gräsmattor på exempelvis rondeller – och sådde lokala ängsblommor. Blommorna måste vara lokala, vilket jag inte hade en aning om. Många insekter lever på endast några få växter som funnits där i tusentals år. Importerade ratas hur fina de än är. Man kan låta gräsmattor växa, man kan klippa gångar i dem, man kan så i gräsmattor, man kan ”fröbomba” med lerklumpar innehållande frön. Man kan så från drönare. Man kan låta barn så – som man gjorde i Hjörring. Då får man dessutom in en pedagogisk finess och biologisk insikt i den datoriserade skolan. Men framför allt kan man sluta klippa gräs. Mörbylånga Bostadsbolag AB gick genast med på att skona stora delar av vår gräsmatta. Och jäklar så många blommor som visade sig efter bara nån vecka. Sen slutade det regna i flera månader så både klippt och oklippt kolade…

   Om höstarna kan man sen ordna lustfylld lieslagning. Som motion, som tävling, som höbärgare, som jippo, som byfest, som…

   Gillad av 1 person

 5. Lars Ettarp skriver:

  Bra idé, men vi väntar tills vi få se slutet på den danska TV serien som skildrar exakt detta.

  Lars Ettarp

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Serien är redan slut. Det blev happy end. Många förstod att engelsmännen genom sin förvridna trädgårdskultur med kortklippt gräs och formade träd och buskar är att betrakta som ”övergrepp”. 😉

   Gilla

 6. traneborg skriver:

  Ditt medborgarförslag är SUPER!! Tar kommunen inte detta direkt så gör de i alla fall det till synes omöjliga : De övertrumfar än en gång tidigare sin uppnådda inkompetensnivå. Nu har de/vi verkligen chansen.

  Vad tyckte du för övrigt om mina argument om småkrypen i allén?

  God morgon. Vaknade av blåsten okristligt tidigt och tänker på alla nedfallna träd.

  /C

  Skickat från min iPhone

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Den som lever får se, säger jag om detta som om så mycket annat. Vi lever i en allt mer förändringsobenägen (vilket ord!) värld. Få inser det men människor är som spårvagnar. ”Jag gör som jag alltid har gjort, som farfar och farsan gjorde”. Ätt byta spår kräver mod. Och saknas mod blir det mest mellanmjölk av allt…

   Dina argument var mycket bra. Det verkar som om vi har en hoper som kan problemen, och så Nejmyndigheten som vet bäst. Ibland vet de till och med ännu bättre än bäst.

   keep smiling

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: