Livet på södra Öland, november 2021, del III

INNEHÅLL i videon som publiceras före månadsskiftet:

– Vi har tröttnat. Nu sågar vi ner träden själva, säger tidigare domare i turbulensen kring Albrunnaallén

– Självklart är vi med på tåget! säger Mörbylånga Bostads AB om medborgarförslaget för att rädda insektsliv och få kommunen att blomma

– Den så kallade cykelleden mellan Solberga och Gammalsby måste strykas som del av Ölandsleden. Den har blivit landsväg, där åker bara bilar och traktorer, säger vår cyklande reporter

– Ingenting händer med cykelleden. Man står fortfarande kvar och stampar i _ _ _ _ _ _ _ _ _ och av den tänkta vägupprustningen ner till Fyrplatsen blev bara ordbajs, säger Sune Flisa

Aurora (som betyder morgonrodnad) kan bli ett blinkande inferno, varnar ölänning

– Kommunen vill ta nya vattenprover i mudderupplaget i _ _ _ _ _ _ _ _ _, berättar Sune Flisa och menar att den journalist som inte är misstänksam begår tjänstefel

Efter cirka 15 år… ”Det är viktigt att cykelleden färdigställs”, menar kommunen. Viktigheten orsakar skrattfest på kulturredaktionen…

Mattssons Café & Bageri till salu. – En chans för Södra Möckleby City att utvecklas, spår kulturorganets ekonomiske expert, Ingvar Charm-Knubbendorph

Efter debaclet för Magdalena Andersson och Miljöpartiets svekfulla sorti: – Jag är beredd att föra Sverige framåt! säger Sune Flisa

Med mera med mera…

*****

LEDARE

Livet är rena snurren. Låt oss därför inte ändra på nånting!

Vindkraft eller kärnkraft? Någon av dessa källor krävs om Sverige ska klara egen elproduktion i framtiden. Förbrukningen kommer att öka stort och snabbt. Elintensiva företag och en snabbt växande armada av elbilar måste packas med volt och ampere.

Av en ren slump ser jag att det i de tre länen i och runt Stockholm bara finns 46 vindkraftverk, se kartan i kommande videon. Jag kollar på nätet… Oj, av Sveriges 4 500 vindkraftssnurror stör bara 26 i Stockholms län. Hur var det nu man sa…? Gärna vindkraft men inte där jag bor. Denna inställning kallas också NIMBY-syndromet, Not in my backyard. Jag vill att man bryter de metaller som håller liv i mina datorer – men bara i Afghanistan eller nånstans långt bort. Jag vill att man bryter kalk till cement – på Gotland men inte på Öland. Man får gärna bygga kärnkraftverk så jag får el till hojen och lyset – men bygg dom för 17 inte på Öland.

Jag repeterar: Bara 26 vindkraftverk i Stockholms län! Det är iögonenfallande fakta. Och detta trots att det är där elen behövs, där och i södra Sverige. Redan i dag avstår företag i Mälardalen satsningar på grund av elbrist och därför höga priser. Nästan all vattenkraft finns i Norrland. Där har man gott om el. Men ledningarna ned till söder är för klena. Det har dom varit i decennier. Trots vattenkraften i norr står vindkraftskogen där tät. I Norrbottens län snurrar 418 verk, i Västerbottens 368, i Västernorrlands län 406. Det blir 1 192 snurror i tre Norrlandslän att jämföra med de 46 huvudstadslänen. I Ragunda kommun i Jämtland produceras tio procent av landets klimatsmarta el. Där sätter man nu p för ny vindkraft. – Det räcker nu, säger kommunalråd. I Krokom säger moderaterna nej till flera snurror och i lilla byn Offerdal nejar Vänsterpartiet. Motståndet ökar – och kommer att öka ännu mycket mer. Det kommunala vetot kommer att bli snurrornas värsta fiende, men utredningar tittar på hur detta veto eventuellt ska förändras. Varningsflagg bör hissas. Det finns de som tror att regeringen vill skrota vetorätten.

Men lösningen finns. Montera 370 meter höga snurror runt slottet i Stockholm, på Slottsgården, runt riksdagshuset. Bygg dem på Stureplan, St Eriksplan, i Humlegården. Smäll upp dem i Täby, Nacka, Saltsjöbaden och Lidingö! Havbaserade verk kan göras ännu högre och dumpas i Nybroviken, på Riddarfjärden, i Värtan, utanför Vaxholm och runt Sandhamn. Var bor Per Bolund? Strunt samma, placera åtminstone några snurror på hans tomt.

Vi förstår nu att ett nytt krig är under uppsegling: Kriget om framtida elproduktion. På ena sidan står vind- och solkraftentusiasterna, på den andra kärnkraftförespråkarna. Detta krig kommer att bli mycket blodigt, ity båda sidor har stora arméer av specialister och förståsigpåare. På nätet finns tusen och åter tusen sajter om de olika lägrens åsikter, och ve den som tycker fel i en värld där bara man själv har rätt. Åsikter bemöts med applåder och hyllningar eller burop och lögner.

Som chefredaktör är det min plikt att efter bästa förmåga skildra dessa hemska krigshandlingar, ofta utförda i bakhåll eller genom femtekolonntaktik. Att min egen inställning är den enda rätta förstår alla, men den håller jag för mig själv. I stället får andra ta skiten av att våga tycka till. I kommande video ger jag ordet till Eva Dillner, Grönhögen.

* * * * *

Varför går allt så långsamt? Varför tar beslut så lång tid? Varför händer ingenting? Det är frågor som vi alla ställer oss då och då. Efter flera decenniers tänkande – tänk att det ska ta sån jäkla tid! – har jag svaret: Människan är förändringsobenägen. Det ligger i generna. Hittar vi en bra stig genom skogen till kantarellfyndet går vi den gärna om och om igen. Vi letar inte efter en ny, även om rykten florerar om bättre vägval. Hur många röstar annorlunda än sina föräldrar? Inte så många. Hur många bönder vågar inse att plöjning kan vara onyttig och onödig? I stort sett ingen. Farfar plöjde så här. Och farsan. Därför gör jag det också. Hur ofta sätter du dig på en ny plats runt matbordet? Hur ofta försöker du hitta nya egenskaper hos en människa du ogillar? Hur ofta omvärderar du din politiska inställning? Tycker du att den som byter parti är en vindflöjel? Menar du att man ska stanna på sitt jobb och inte bli en hoppjerka? Är det finare att jobba 40 år på samma ställe eller är man då en enögd idiot utan livshunger?

Denna sanning – att vi är förändringsobenägna och konservativa – får stöd av de samhällssystem vi byggt. Se bara på arbetsmarknaden. På exempelvis public service-företaget Sveriges Radio sitter livstidsanställda säkert tills de går i pension eller dör. Samma man eller kvinna får i decennium efter decennium ge sin syn på det som händer i världen, i landet, inom kulturen och idrotten. Samma gubbar och tanter får tycka samma samma år efter år och därmed styra åsiktsfloden åt ett visst håll. I God morgon världen väljer en enda kvinna kurs, i parodiska Public service skriver ständigt samma (livstids-)anställda manus, sannolikt tills nån dör eller programmet läggs ned. Landshövdingar sitter limmade om dom inte ringer låtsaskåta brudar för statliga slantar. Habitatansvariga på Länsstyrelsen kan i hela sitt liv bestämma var och hur habitaten ska inrättas på södra Öland. En stadsarkitekt kan i decennier göra en stad allt tristare. Byrådirektörer sitter livet ut. Teves soffpaneler blir som julen – dom återkommer vare sig man vill eller inte. Vad vore en tevepanel utan Göran Greider? Och vad vore Expressen utan Leif G W Persson? Hela vårt lilla Sverige är uppbyggt som ett jättestort mekano. Alla balkar är både bultade och limmade. Styrsystemen är dubbla och försedda med backup. Endast några få människor i detta mellanmjölksland saknar den trygghet som ständigt eftersträvas: politikerna. Bara genom att lägga en liten lapp i en urna kan du rasera Magdalena Anderssons eller Ulf Kristerssons fortsatta liv. Kan du med en liten lapp i en urna ändra din egen uppfattning i någon som helst fråga? Svaret är troligen nej. Du tror dig redan veta bäst – trots att den som faktiskt vet bäst är jag, Sune Flisa.

Summering: Människan är konformistisk. Ultrakonservativ. Hon vill inte ändra i onödan. Hon vill bara få det bättre, dock utan att veta vad ”bättre” betyder. Detta bättre får inte kräva insats eller möda. Det bättre ska levereras av politikerna – med automatik. Och detta trots att de har vår tids taskigaste anställningskontrakt.

Eder Sune Flisa
chefredaktör
härförare

6 tankar om “Livet på södra Öland, november 2021, del III

 1. Ärkekonservativ skriver:

  Inför krav på dynamo på alla elslulkande elcyklar och sätt vingar på Långe Jan så behöver inte Cementas anläggningar på Öland byggas om till kärnkraftverk.Basta!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ditt förslag har tagits om hand på bästa sätt. Papperet det är skrivet på värmer nu med klar låga redaktionens tjuvstartade glöggparty.

   Gilla

   • Ärkekonservattiv skriver:

    Märks att redaktörn har tjuvstartat glöggpartyt. Nytt förslag. Inför alkotest på redaktionens alla datorer

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ingvar Charm-Knubbendorph har just monterat alkolås på burkarna. Nu går det inte att dra igång Win 11 förrän promillehalten kommit upp i 1,5. Julveckan har han höjt nivån till 2,0. Först då går Win och Word igång till Bing Crosbys White Christmas medan det pyser ut skinkröksdoft ur kylsystemet och tangentbordet börjar barra. Ingvar håller hårt på traditionerna.

     Gilla

 2. traneborg skriver:

  Sune och hans ständige uttolkare är mina stora idoler. Vindkraftens placering i Stockholmstrakten är en magnifik ide’. Själv börjar jag bli mer och mer tveksam till vindkraften som sådan pga ett antal faktorer – som vi kan ta senare. Det tycks trots allt som om kärnkraften har de flesta fördelarna – nu när Finland tydligen/ möjligen är lösningen på spåret hur slutförvaringen skall kunna gå till. Solen är förstås lysande som kraftkälla liksom vattenkraft. Men vinden har åkt ner i min ranking.

  Vi ses i morgon kl 12👍

  Skickat från min iPhone

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Får man igång ”generation fyra” inom kärnkraften låter det nästan för bra. Tänk att kunna använda det använda kärnbränsle som ingen i dag vågar fatta beslut om var det ska placeras.

   Hur som helst kommer elförbrukningen stiga som en raket mot skyn och titta på bilderna från stackars Ragunda där man producerar massor av vattenkraftsel till övriga Sverige medan de få kommuninvånarna ska behöva leva i stålskogar med snurrande lövverk. Nä, placera verken på Per Bolunds tomt och tätt tätt i Stockholm, Västmanland, Uppland, Södermanland där el är bristvara. Stockholm producerar bara tio procent av den el man förbrukar. Jag skulle tro att Ragunda framställer tusen gånger mer el än invånarna där gör av med – kanske mer. Snacka om NIMBY-syndromet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: