Stopp och belägg!

Varför springer alla åt samma håll med vansinne i blick? Vilket slags virus har Per Bolund och Märta Stenevi ympat regering och riksdag med? Makten har fått koldioxid och förnybart på roten. Alla rusar, alla yrar om solceller och elbilar, allt ska vara grönt, allt ska gå på batteri, vindkraften ska strösslas utmed landets kuster och alla ska gräva upp sällsynta jordartsmetaller. Den som ifrågasätter är tokig, alternativt okunnig eller efterbliven. Och som alltid ska Sverige vara bäst i klassen, visa sig duktigt, tro sig ligga i framkant i en utveckling som alltmer liknar ett självspelande piano. Man hör allt oftare: ”Vi har bara nio år på oss”.

Har vi inte fixat utsläppen inom nio år går jorden under. Det är patetiskt att liten Greta har fått hela maktapparaten att implodera. Bensin och diesel ska tokbeskattas. Elpriserna ska driva folk från gård och företag. Folket ska förslavas under den gröna piskan. Ord som eftertanke, besinning, strategi blir allt ovanligare.

Nu är det jävlar anamma dags att nyktra till. Hysterin måste stoppas med fakta. Betänk detta: Sverige släpper ut 1/500-del av världens växthusgaser. 1/500-del! Vad vi gör eller inte gör påverkar alltså i stort sett inte jordens klimat ett smack. Sen kan Bolund och Stenevi stå där med vansinne i blick och om och om och om igen rapa sina religiöst färgade ramsor.

De största fulgasutsläpparna är Kina, USA, Ryssland, Indien. Det är bara enorma insatser i de länderna som verkligen kan påverka jordens klimat till det bättre. Jag nämner inte ens några siffror, de förvirrar bara. Dessa fyra länder gör gigantiska utsläpp i jämförelse med pytteutsläppare som Sverige och andra dvärgnationer, som har fått koldioxid på hjärnan. Alla räddningsaktioner borde alltså sättas in i de fyra nämnda länderna. Där skulle insatserna ge de effekter vi vill nå. Vad vi gör här hemma är i det närmaste betydelselöst. Klimatet känner inga gränser; klimatet är det mest internationella vi har.

Om världen funkade på ett klokare sätt skulle världen skramla kosing och resurser till insatser i dessa fyra fulgasutsläppande länder. Först då skulle insatserna ge påtagliga resultat. Först då skulle vi få ett bättre klimat i Sverige. Då skulle vi också slippa en massa tomt, patetiskt pladder från gröna idisslande pratkvarnar.

Sune Flisa
chefredaktö
r

PS. Kommentera gärna. Men för en gångs skull svarar jag inte på eventuella kommentarer. Jag ger uttryck för en klar åsikt. Att diskutera med gröna fundamentalister har jag slutat med. Det är lönlöst.

Annons
Märkt ,

3 tankar om “Stopp och belägg!

 1. ylvaelinor skriver:

  Kunde inte sagt det bättre själv.

  Gilla

 2. Mats skriver:

  Håller med dig fullständigt. Bolund och Stenevi har satt vårt land i en sådan sits som borde vara straffbar. Krigsrätt?

  Gillad av 1 person

 3. Sa skriver:

  Du glömmer vår import. Allt från skräp till avancerade delar till vår industri, nästan all elektronik t ex produceras i Asien eller ibland i Östeuropa. Med sämre arbetsmiljö sämre miljökontroll och kolkraft.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: