Tänk nytt! Förvilda! Rufsa till!

Allt fler inser att välstädade ständigt gräsklippta trädgårdar utarmar naturens mångfald. Dessutom är de tråkiga för ögat och själen.

– Låt det vara lite rufsigt!, säger Lotta Fabricius Kristiansen, forskningsassistent hos SLU Råd, i onsdagens SvD.

Hon tipsar om att dra ned på gräsklippningen och släppa in det vilda. Bäst är att jobba mot mångfald och blomning över lång tid, från tidig vår till sen höst.

Man kan lägga ut stubbar i trädgården för bina att bygga bon i. Man kan samla frön från lokala växter och låta dem gro i egna planteringar. Lokala växter stöttar nämligen lokala insekter och andra nyttodjur.

Vi vet att många inköpta växter inte alltid ger den lokala insektspopulationen en skjuts i rätt riktning. I det sammanhanget kan vi släppa en sensation: Den av många så oönskade maskrosen är kanske den bästa växten för insekterna. Den är dessutom livskraftig och vacker. Vad mer begära? Människan måste ställa om sitt egoperspektiv och inse att svikande mångfald skapar växande problem även för allt levande. Den krympande mångfalden kan på lång sikt till och med bli vår död.

Vår ”gräsrondell”, alltså det oklippta området i vår ökenliknande gräsmatta. I rondellen frodas mängder av blommor, gräs och mossor. De drar till sig insekter, fjärilar och fåglar. I de omgivande ständigt klippta gräsmattorna runt rondellen finns inget liv alls. Där kunde Mörbylånga Bostads AB lika gärna ha lagt grön asfalt. Då slapp de ett enormt antal arbetstimmar och bensin och klippmaskiner för miljoner. Vi skulle också slippa förpestande avgaser. För de pengarna kunde man sänka hyrorna.

Kulturorganet har i många inlägg agerat mot den förödande gräsklippningshysterin. Vi har i medborgarförslag till kommunen föreslagit en kraftig minskning av den kommunala gräsklippningen för att förbättra den biologiska mångfalden och minimera bensinförbrukningen/avgasutsläppen. Vi räknar inte med nån respons. Många kommuner är som spårvagnar. Man följer en utlagd räls; allt ska vara som det alltid har varit. Först när mänskligt feltänk slår mot plånboken brukar man agera.

I mina trädgårdsplaner ingår att röja undan en del stockrosor för att så in lokala vilda blommor. Redan nu i månadsskiftet juni-juli kan man plocka frön från tidiga arter. På bilden ser vi frön tagna utmed cykelleden mellan Södra Möckleby och Grönhögen. De får nu torka för att sås i vår för att sommaren 2023 överraska som otuktade vildar i rabatter och gräsmattor…
Märkt , , ,

6 tankar om “Tänk nytt! Förvilda! Rufsa till!

 1. tony skriver:

  Om det inte är någon som använder den klippta delen av gräsmattan borde man till nästa år göra det motsatta. Klipp en rundel eller två med lite gångar till. Nyttja skuggan under träden t.ex. Sen kan man ju alltid hjälpa till med stödsådd av utvalda sorter.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Ett extremt bra förslag. Du belönas med kulturorganets miljötips för 2022, trots att året är långt ifrån slut. Okänd prissumma liksom läcker kraschan i falskt guld dekorerad med fyra korslagda frökapslar tillverkade av silvertejp anlända med kurir före årets slut. Hip, hip!

   Gilla

 2. KristinaF. skriver:

  Äntligen har jag fått rätt i mitt sätt att handha trädgård. Nu behöver jag inte heller skämmas, utan tvärtom. Nu gör jag rätt.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Härligt! Fortsätt så. 😉

   Jag tror man ska se trädgården ungefär som en akvarellmålning. Undvik finlir, perfektion, pedanteri. Jobba med stora svepande drag och låt naturen, vädret, djuren och växterna styra dig i stället för tvärt om.

   Gilla

   • KristinaF. skriver:

    Så tror jag också. Och här på Öland blir det ju så vackert!

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det skulle kunna bli vackrare på många ställen – även på Öland. Tag kyrkogårdarna till exempel. De är ”fotbollsplaner” med gräs, garnerade med gravar. De skulle bli mycket intressantare om man lät naturen ta över och bara klippte gångar. Men de religiösa vill inte acceptera ”guds fria natur”. Den duger inte. Den måste tuktas. 😉

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: