Trädgård för livet

Det pinnar på mot vår. 4 mars är den meteorologiska våren här på södra Öland, enligt meteorologerna. Fåglarna letar redan rätt bostad bland mina fågelholkar och det är dags att börja tänka över odlingssäsongen. Jag satsar på vilda växter – och några extrema insektslockande ”tamväxter” – i år. Har hel balja vildfröer insamlade i höstas. Målet är naturligtvis biologisk mångfald. Apropå balja… Se här vad ett enkelt bad betyder för fåglarna. Inte bara i utan även runt badet händer det grejor under sommaren. Gräset växer med raketfart tack vare skvättvatten och fågelbajs. Och med det sistnämnda kan komma ”överraskningsfrön” som senare gror…

Och apropå överraskningar… Jag gör ibland ”blombomber”, alltså lerbollar med frön av sommarblommor. Dessa kan man trycka ned i gräsmattan varhelst man vill se blommor, eller kasta ut på måfå för att låta naturen slumpgenerator ha sin gång.

Kampanjen Ett rikare Sverige tipsar om enkla grepp du kan ta för att öka den biologiska livskraften. Man kan göra mycket med bara en balkong, och en större trädgård bjuder på ett hav av möjligheter. Själv hoppas jag på ett slut för ständigt slaktade gräsmattor och krattade rabatter med växter i parad, som på kyrkogårdar. Något mer onaturligt är svårt att hitta. Låt din trädgård förvildas, leva, blomma och vissna – till hjälp för alla de djur – och växter! – som vi är på väg att utrota.

Ett rikare Sverige föreslår bland annat:

 • Låt delar av gräsmattan gå i blom och klipp dessa delar enbart i slutet av sommaren varje år. Ta bort klippet (för att föra bort näring vilket stimulerar ängsblommor, kulturorganets kommentar) så har du påbörjat en liten äng.
 • Lägg grenar och ris i en hög i ett oanvänt hörn av trädgården för att gynna fåglar, insekter, svampar och mossor.
 • Gräv en liten damm, antingen med dammduk eller en balja. Det gynnar exempelvis groddjur och trollsländor och fåglar kommer för att bada och dricka.
 • Bygg ett stort insektshotell med mängder av borrade, djupa hål med 2-10 mm bredd. Odla kryddor runt omkring för att ge bina både mat och bostad.

Man tipsar också om enkla förbättringar man kan göra vintertid, se sajten.

Mörbylånga kommun är sen några år tillbaka inne på rätt spår, även om det går långsamt.

Annons
Märkt

4 tankar om “Trädgård för livet

 1. Karin skriver:

  Eja vore vi där! Tur att februari är en kort månad. Och kul att vara på väg att bli betraktad som trendig i stället för som en som missköter sina gräsmattor och som borde städa upp i trädgården!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Inte ofta man ser ordet eja, jag önskar.

   Jo, du är på väg att bli trendskapare, ”en grön kändis”. Snart sitter du i tevesoffa och ger råd om hur få igelkottarna att bli flera.

   Död åt gräsklippningsmaffian! Tittar man på Öland von oben är det bara vissa dikesrenar som blommar utmed kusterna. Tur att ingen besatt klipper alvaret också. Men det är kanske bara en tidsfråga.

   Gilla

   • Tony skriver:

    Jag har en stor Thuja på tomten. Kan inte ta bort vissna blad under den. Har en återkommande hyresgäst. Hur dom kan bli flera verkar dom veta själva. Så ibland ser man igelkottsungar i rabatterna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: