Bilder

Fortfarande sommar

Idisslande kritter vid Seby läge. Stugorna vid horisonten står i Gräsgårds hamn.

Start för två filmer

Kyrkan i Mörbylånga blir startplats i två kommande videor. En där vi cyklar runt i byns city, en när vi hojar från kyrkan till Södra Möckleby.
Märkt ,

Bra!

Vi blir alltmer bortskämda med att kunna ta oss från port till mål. En turistvetare sa för länge sedan till mig att ”ska du få folk till ett evenemang får det inte vara mer än hundra meter att gå”. Vid den lilla charmiga byn i Skärlövs hamn har man nu gjort en parkering 50 meter från husen. Därifrån får du gå. Tidigare kunde man köra ända in på tomterna.

Märkt ,

Då var det 15 augusti 2020

Kalmarsund. Sol, segelbåt och vilande sjöfåglar.
Märkt ,

?

Va? Så kände jag vid dagens besök i Grönhögens hamn. Vad felar? Det tog några sekunder innan polletten trillade ned: Aldrig tidigare har jag sett hamnen tom i augusti.
Märkt

Bra – men fel

Här ser vi östra delen av ”Bonusvarvet” i Albrunna, alltså en del av Ölandsleden. Man har här lagt på nytt grus utmed betongmuren. Det är bra, men gruset hade gjort mycket större nytta för cyklister om det lagts på södra benet upp mot detta parti, alltså den del som går ned till vänster i bild. Det benet är nämligen belagt med mycket styggt, stort, vasst grus som inte hör hemma på en cykelled.
Märkt , , ,

Vad är på g?

På västra sidan av väg 925 strax söder om Gräsgård schaktas matjorden bort från ett uppskattningsvis ”flera hektar stort område”. Någon som vet varför?
Märkt ,

Dagens Ölandsbild

Stugor i Skärlövs hamn.
Märkt

Spioneri i Gräsgårds hamn?

Vi har tidigare skrivit om en suspekt utrustning på södra pirspetsen i Gräsgårds fiskehamn… I dagarna skickade vi dit vår reporter Ingvar Charm-Knubbendorph. Han tog denna närbild av den högteknologiska datorstyrda utrustningen på piren. Ingvar skriver: ”Sannolikt har vi här handfasta bevis på ryssens oblyga närvaro i vårt land och i våra vatten. Minns U 137! Den svarta bomben till vänster är sannolikt trotyl med tändhatt, förbunden med en stubin till den elektriska kraftkällan till höger. Antennen tar emot signalen från Ryssland: Взорвать (detonera)! Jag ligger nu nedgrävd i skyttevärn bakom Annys Fiske och rapporterar så snart något händer…”

Mätning/spaning pågår…

Ett stativ, en sladd som går ned i havet… Vad pågår? Avlyssning av ryska ubåtar? Mätning av strömmar, temperaturer, salthalt? Plats: Södra pirarmen i Gräsgårds fiskehamn. Vi får ringa säpo, försvarsmakten och Stefan Löfven! Så här kan vi inte ha det.

Märkt ,

Dagens Ölandsbild

Cykelleden Albrunna.

Sommar

Märkt

Dagens Ölandsbilder

Den en aning bedagade skönheten finns att se i Näsby.
Märkt ,

Fyrplatsen – ett menageri

Fyrplatsen på södra Öland dan före midsommarafton. Det kryllar av djur på vattnet, i vattnet, på land.
Vart ska vi? Var är vi? Vad gör vi?

Ölandsskog

På södra Öland ser man inte skogen för alla träd. Träden är utblommad raps, i dag en och en halv meter hög.

Märkt ,

Höghöjdsdrama

Vad gjorde man i toppen på ena skorstenen på Cementafabriken häromdagen? Hade tomten fastnat nu igen?
Märkt ,

Dagens Ölandsbild

Karl X Gustavs mur ned mot Kalmarsund.
Märkt

Värmebölja

Inte bara EM-fotbollsspelare, fans, svenskar och ölänningar lider i den envisa värmeböljan. Även kreatur våndas. De släpar sig fram som i trance i sökandet efter eventuell svalka.
Märkt

P-plats med toalett

Parkeringsplatsen vid vägen till Cementas stenbrott i Degerhamn är nu färdig. Toaletten skymtar bakom raden av bilar.
Märkt , ,

Får får gå först

Fåren i Ottenby har liksom de andra djuren där förkörsrätt. Eller heter det förgångsrätt? Området är – som synes på skylten – naturreservat.
Märkt , ,

Orädd skata

Som cyklist ser man ofta det bilisten inte ser. Här ett exempel, en strandskata bara två meter från vägrenen. Strandskatan är känd för att inte vara så rädd för människor, jag undrar varför. Denna krabat stod jag och tittade på när hen ruvade. Efter en stund klev hen upp och gick därifrån. Rakt under stjärtspetsen ser du åtminstone ett av flera spräckliga ägg.

Märkt

Rattmuff av, baddräkt på

Badbryggan i Grönhögen – badkrukornas skräck. I dag kom den i plurret.
Märkt ,

Dagens Ölandsbild

Det börjar tajta till sig i Grönhögens hamn.
Märkt

Dagens Ölandsbild

Fyren Långe Jan på Ölands sydspets.
Märkt ,