Ny version av de tio budorden skakar om Sverige

Relativt nyklippt gräsmatta. En riktig gräsklippningsfantast skulle dock döma ut denna matta som ”extremt oklippt”.

Efter att ha bilat 250 mil genom stora delar av Sverige är jag övertygad. Svenskens nya religion heter gräsklippning. I alla de byar och städer jag besökte under en dryg sommarvecka brummade olika slags gräsklippningsmaskiner från arla till särla. Den gamla handjagaren är nu uppdaterad med kraftfulla motorer så att slåttermannen (det är oftast en han) inte behöver anstränga sig. Många har i dag till och med små gräsklippningstraktorer, trots tomter som inte är större än en tennisplan. Viktigast av allt är att få gräset så kort att det nästan inte syns.

Gräsklippningen har övertagit Svenska kyrkans roll. Nedan läser du Svenska Gräsklippningsförbundets tio budord, klippta ur artikeln Kort, kortare, kortast – en resa mot den eviga lyckan i förbundets tidskrift Låtom oss bita i gräset:

*****

Du skall icke hava andra intressen än gräsklippning.

Du skall icke missbruka gräsklippningen, ditt enda intresse, ty gräsklippningen kommer inte att lämna den ostraffad som icke klippa sina gräsmattor.

Tänk på att även klippa gräset under sabbatsdagen.

Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som gräsklippningen, ditt livs mening, ger dig.

Du skall icke dräpa annat än gräs.

Du skall icke begå äktenskapsbrott, om gräsmattan äro oklippt.

Du skall icke stjäla annat än gräsklippare.

Du skall icke vittna i falskt namn mot din nästa, om denne har klippt sitt gräs.

Du skall icke hava begär till din nästas gräsmatta.

    Du skall icke hava begär till din nästas hustru eller hans slav eller slavinna, hans oxe eller åsna eller något annat som tillhör din nästa, gräsklippare undantagna.

    *****

    I Aftonbladet läser jag att fossildrivna gräsklippare är ett miljöproblem. ”Torka är också ett ökande problem som blir större med kortklippta gräsmattor. Då krävs konstbevattning, och konstgödsel, då det tillverkas med hjälp av fossil energi, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen och fortsätter:

    – Gräsmattor blir som en grön öken när man klipper gräset hårt och snyggt. Det gör det svårare för pollinatörer, de behöver blommor.

    Platta, tättklippta gräsmattor är jämförbara med asfaltsytor, ur insekternas perspektiv. Det i ett läge då vi verkligen behöver värna om biologisk mångfald, enligt Naturskyddsföreningen, som lobbar för att vi ska låta bli att klippa våra gräsmattor. I stället bör de få växa fritt och bli blommande ängar som hjälper pollinerande insekter att hitta mat.

    – Man kan låta delar bli äng, och klippa delar av gräsmattan, säger Karin Lexén.”

    Du läser artikeln här.

    2 tankar om “Ny version av de tio budorden skakar om Sverige

    1. Karin skriver:

      Sorgligt nog är en annan trend under uppsegling: stenplattor! Det läggs plattor av allehanda slag där det förut (åtminstone) var gräs. Stora fyrkantiga plattor som spricker sönder efter en vinter, oregelbundna plattor som läggs i trassliga mönster och där det inte går att få till passformen får det väl bli cement, dårå. Hårdgjorda ytor som orsakar översvämningar när det regnar.

      (Och så en aldrig så liten korrsynpunkt: jag tror att Gräsklippningsförbundet menade att skriva ”om gräsmattan är oklippt” alternativt ”om gräsmattorna äro oklippta”. Det går ju inte att använda den gamla pluralformen ”äro” om subjektet står i singularform.)

      Gilla

      • degerhamn2 skriver:

        Stenplattor låter förfärligt. Vad vill människan ha till slut? Stenplattor målade med gräsmotiv. Häromdagen såg jag förresten ett däck som var nästan lika stort som tomten. Målet är nog ”stendött, lättskött, antibiologiskt”.

        Vad gäller är och äro hade jag inte en susning om att äro står för pluralis. Tack för påpekandet. Man lär så länge man har en lever.

        Gilla

    Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.