Senaste nytt från landet Bak-å-fram

Pendeln svänger. Vi som gärna skriver brev för hand vädrade en tid morgonluft. Flera medier, liksom Postnord, berättade att brev- och kortskrivandet har ökat stort de senaste åren. Det talas om ett uppsving på upp mot 80 procent fler försändelser än åren tidigare. En sajt påstår till och med att breven i dag är lika många som när internet och mejlet slog igenom runt millennieskiftet.

I den bakvända logikens århundrade inför Postnord därför varannandagsutdelning av post.

I ett illa formulerat informationsutskick skriver man:
I takt med att samhället har blivit allt mer digitalt har människors liv och vanor förändrats. Plötsligt är mycket bara ett knapptryck bort. Som ett brev på posten slutade vi i Sverige att skicka lika många brev med posten. _ _ _ Vi inför varannandagsutdelning, som är en mer hållbar modell.

På en avdelning på Postnord berättar man alltså att brevförsändelserna har blivit många fler. På en annan av bolagets avdelningar skriver man att vi slutade skicka brev med posten – helt plötsligt (runt år 2000 för 22 år sen, vår anm.), då mycket bara blev ett knapptryck bort.

När ska ordet logik tilldelas följande synonymer: Inkonsekvent, irrationell, följdstridig, förnuftsvidrig, absurd, flummig, förnuftsstridig, mot logiken.

Laurha Porthin von Weshenstråhle
reporter, brevskrivare, nostalgiker

Märkt ,

4 tankar om “Senaste nytt från landet Bak-å-fram

 1. Tony skriver:

  Det kan mycket väl vara så att de handskrivna brev du och alla andra skriver inte är tillräckligt i antal eller volym. Även om det ökat. Privat post har alltid varit en liten del av volymen så när alla institutioner, företag m.fl. gått över till digitala meddelanden blir det inte mycket kvar. Om man tänker på hur många som varit delaktiga i brevets väg från brevlåda till postlåda är det egentligen alldeles för billigt.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jobbar du på Postnords marknadsföringsavdelning? 😉

   Gilla

   • Tony skriver:

    Preskriberat nu. Men kan väl säga att jag upplevt både uppgång o nedgång. På den gamla goda tiden kunde vi gå med förlust 11 månader om året för att gå med vinst den 12. Bara för att räntan gick upp 0,5%. Det funkar inte längre. Nu duger inte bidrag eller låtsaspengar. Gör gärna ett studiebesök på en postterminal så får ni en uppfattning om volymer och vilken logistik det handlar om.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Åh fanken. Du har en postal bakgrund!
     Har faktiskt jag också. Var brevbärare en kort tid – det värsta jobbet i hela min karriär. Enda fördelen, dock inte inskriven i avtalet: Man träffade en del damer…

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: