smygstart lockade många

Ylva_MarianneKonstnärerna och galleristerna Ylva Magnusson och Marianne Hedelin i den totalrenoverade isladan i Grönhögens hamn, nu begåvad med namnet YLKA FORM ISHALLEN. Upprinnelsen till det nya galleriet är kort och koncis. – Ylva kom med en verksamhetsidé, jag kom med ett hus, berättar Marianne.

Trots corona, trots halv storm, trots ambitionen att smygstarta utan bullrande marknadsföring kom ett 40-tal personer till gårdagens öppnande av YLKA FORM ISHALLEN i Grönhögens hamn. Marianne Hedelin och Ylva Magnusson heter konstnärerna/galleristerna som med sitt galleri vill slå ett slag för lokal konst, hantverk och kultur.

Ambitionen är att ge besökarna en helhetsupplevelse av ett charmigt kalkstenshus med öländsk historia. Besökarna ska bli berörda av vacker, spännande, rolig konst – och få kontakt med dem som skapat den. Givetvis vill di tu också få inkomster av det de har skapat.

I den stora hallen visas konst av Ylva, Marianne, Lars Apelmo och Ann-Katrin Zedig. I Lilla galleriet visas verk av en gästande konstnär, i år Lena Nordstierna från just Grönhögen.

Ishallen_vägenHittills har Marianne och Ylva plöjt ned drygt 150 000 kronor i jobbet med  den tidigare isladan där lokala fiskare tidigare förvarade sina fångster.

Marianne och Ylva har lagt ned ett stort arbete på att förvandla den gamla isladan till galleri. Exempelvis var väggarna invändigt isolerade med en halvmeter glasull klädd med korrugerad plåt. Hittills har de lagt ned drygt 150 000 kronor på byggnadens förvandling.

De tvås relation till kommunen kan beskrivas som ljum.
– Kommunen säger att dom vill hjälpa till men vi känner snarare motsatsen. Vi har betalat 5 000 kronor i bygglov och 10 000 för strandskyddsdispensen – bara för att ändra användningen av huset, berättar Marianne och Ylva. Isladan står ju där den har stått i hundratals år. Kostnaden för strandskyddsdispensen är absurd. Man klår oss på lika mycket pengar som om vi skulle bygga nytt hus eller hotell, säger Marianne och Ylva med en mun.

Kontakterna med kommunen har bjudit på komiska poänger. Marianne och Ylva hade fem års avtalad arrendetid för isladan. De ville förlänga den tiden. Kommunen erbjöd då förlängd arrendetid – till fem år! Man fick alltså något som man redan hade! Senare beviljades tio års arrendetid…

– Kommunens stöd till oss företagare är mest tomma ord och vackert prat, avslutar Marianne och får medhåll av Ylva.

Idén om ett galleri i Grönhögens hamn har kostat två viljestarka töser massor av tid, massor av jobb, massor av pengar. Men nu står det där. Och du är välkommen dit…

Ishallen_hamnenYLKA FORM ISHALLEN ligger alldeles nära hamnens norra del, i klykan mellan Hamnvägen och Fiskaregränd. Galleriet är öppet dagligen 12-18 till och med 9 augusti. Man slår också upp portarna under Skördefesten, 23-27 september.


 

Märkt , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.