Vi överbeskyddade

Några få dagar per år slår kylan till på södra Öland. Då rycker sandningsväsendet ut och öser ut vassa småstenar på cykelleden. Man vill naturligtvis gott, men till vilken nytta? ”Ingen” cyklar på dessa leder under större delen av ”ickesommartiden”. De få som använder lederna får hoja i lager av grus. Risken för vurpor i grus i stället för på is är uppenbar. Och så här får det nog se ut till framåt maj. Kulturorganet befarar att allt sköts enligt ”tradition och gammal vana”, inte av verklighetens och klimatets nycker.

Vårt råd: Sluts sanda cykellederna och vägarna! Det är ett modernt feltänk att vi ska ha sommarvägar även på vintern. Bäst är att köra/cykla efter verklighetens villkor. Dammet från alla de tusen ton sand som vräks ut på vägarna är troligen livsfarligt att andas in. Och varför sanda cykelleder på södra Öland? Jag tror att jag ställt in cyklingen på grund av halka fem dagar denna så kallade ”vinter”.

Märkt ,

4 tankar om “Vi överbeskyddade

  1. Karin skriver:

    Undrar om inte EU ligger bakom detta. Jag har hört talas om (källa saknas tyvärr) att det finns ett EU-direktiv om hur vi ska grusa vägarna. Grusa, inte sanda, salta eller låta bli. Kanske ligger det mäktiga grusproducentlobbyister bakom detta? Hursomhelst lär det där EU-gruset också ligga bakom alla trasiga rulltrappor i huvudkommunen. Grus i maskineriet, så att säga.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

      Grus i maskineriet! var en bra slutsats. Stort grus och fint grusdamm ligger i drivor vid vägkanterna. Och på delar av cykellederna. Varför? Till vilken nytta? Ofta har gruset bara gjort nytta nån eller några timmar här på södra Öland. Man grusar så snart det kommer några flingor – som snart är borta. Kvar ligger gruset och stendammet i många månader. Finfördelat stoft från gruset dammar som rök när lastbilar river upp det från vägen och förpestar luften. Avgaser är farliga men fanken vet om inte stendamm är farligare.

      Karins undran om mäktiga grusproducentlobbyister ligger bakom detta feltänkta EU-direktiv är kanske nåt för nåt insomnade gammelmedier att undersöka…

      Gilla

  2. Tony skriver:

    Kanske är det så att det inte är cykelleden som är grusad. Det är nog gångvägen som är halkbekämpad. Verkar ju vara fler till fots än på cykel där.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

      Sträckan är både cykel- och gångled. Sandar man för gångled är ”det svenska överbeskyddandet” ännu värre. – Är det halt går man inte ut i gympadojor! som en kommunalare sa till mig. Vårt behov av att ”göra sommar av vinter” är fördummande – och förrädiskt. Kör en snubbe i 90 på sandad glashal väg och kommer till ett osandat parti är diket hans…

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.